Predsjednik ETUCE uputio dopis premijerki HNK u vezi sa položajem zaposlenih u obrazovanju u ovom kantonu

Sarajevo/Brisel – Predsjednik ETUCE g-din Larry Flanagan (Evropski sindikalni komitet za obrazovanje) uputio je dana dopis g-dji Mariji Buhač, premijerki Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojem je iskazao punu podršku članovima i članicama Samostalnog sindikata obrazovanja i odgoja FBiH  i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH koji rade na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Podsjetio je premijerku da su ova dva sindikata u više navrata tražila od Vlade HNK povećanje plata za zaposlene u obrazovanju usvajanje pedagoških standarda uz saglasnost sindikata i bolju reformu kurikuluma.

G-din Flanagan je, takođe, istakao da su učitelji i nastavnici u Bosni i Hercegovini pod velikim pritiskom zbog pretjeranih administrativnih zadataka što rezultira stresom na poslu, “burnout”-om te povećanim rizikom da će napustiti svoj posao i zamijeniti ga nekim drugim. Podsjetio je i da je Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, dužna poštivati ulogu i poziciju koju socijalno partnerstvo igra u EU, a što je definisano u nedavno usvojenom mišljenju Evropske komisije “Jačanje socijalnog dijaloga u Evropskoj uniji” (COM/2023) 40 final) i Preporuci Vijeća o istom pitanju (C/2023/1389).

Evropski sindikalni komitet za obrazovanje (ETUCE) predstavlja 123 sindikata obrazovanja i 11 miliona učitelja i nastavnika iz svih evropskih zemalja. ETUCE je evropski socijalni partner priznat na novou EU i Evropske konfederacije sindikata.

Original pisma možete pročitati putem: https://webmail.your-server.de/imp/view.php?actionID=view_attach&id=2&muid=%7B5%7DINBOX13749&view_token=dg13z3Cpq4zYlt2mXDaSefo&uniq=1727800710561

 

https://webmail.your-server.de/imp/view.php?actionID=view_attach&id=2&muid=%7B5%7DINBOX13750&view_token=dg13z3Cpq4zYlt2mXDaSefo&uniq=1727800888151

Služba za informisanje

 

 

PODIJELI