Izmjene seta zakona u Brčko distriktu: Stariji od 65 godina neće moći na direktorske pozicije i u upravne odbore?

Skupština Brčko distrikta u srijedu će odlučivati o setu zakonskih akata, kojim će biti onemogućeno da osobe starije od 65 godina budu na rukovodećim pozicijama u javnim preduzećima i ustanovama.
– Izmjene podrazumijevaju da stariji od 65 godina ne mogu konkurisati na pozicije direktora, zamjenika direktora i članova upravnih odbora javnih preduzeća i ustanova u nadležnosti Distrikta. Ovo se neće odnositi na funkcionere koji su sada u mandatu, dakle ničija stečena prava neće biti ugrožena. Oni koji su mlađi od 65 godina moći će se prijaviti na konkursu za direktora, ali im mandat prestaje sa navršenih 65 godina – pojašnjava Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta.
Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, kaže da je još nepoznanica da li će doći do usvajanja ovih zakonskih rješenja.
– Iako već postoji zakonska odredba da radniku koji navrši 65 godina života prestaje radni odnos zbog sticanja uvjeta za penziju, u praksi se često dešava da se poslodavac i radnik dogovore da radnik ostane u radnom odnosu, što je svakako zakonska mogućnost. Ne treba zanemariti i činjenicu da je nedavno Ustavni sud Federacije BiH donio odluku po kojoj je omogućeno da radnici koji su stekli uvjete za starosnu penziju mogu i dalje biti u radnom odnosu i primati penziju. Uzimajući u obzir ove činjenice, a ukoliko dođe do usvajanja predloženih imjena zakona, bit će interesantno na koji način će sudovi reagovati, odnosno kakav će stav zauzeti, jer se radi o onemogućavanju da stariji od 65 godina budu na direktorskim i pozicijama u upravnim odborima – navodi Šatorović.
Inicijativu o izmjenama zakona, prema Milićevim rječima, usaglasilo je više zastupničkih klubova iz sva tri kontitutiva naroda.
– Bilo je komentara da je to diskriminacija, ali ja to tako ne vidim. Diskriminacija bi bila da to ograničenje uvedemo u jednom preduzeću, a da ga u drugom nema. Ovo je jednostavno opredjeljenje da se da šansa mlađima, a oni koji su stekli uvjete treba da uživaju u zasluženoj penziji. Istovremeno ostaje na snazi odredba Zakona o radu Brčko distrikta po kojoj poslodavci, ukoliko procjene da postoji potreba, mogu angažirati starije od 65 godina, ali ne na rukovodećim funkcijama – navodi Milić.
Skupština Distrikta u srijedu će raspravljati o izmjenama zakona u formi nacrta, a nakon eventualnog usvajanja, slijedi nastavak skupštinske procedure.
– Imali smo neformalne kontakte sa sindikatom prilikom izrade izmjena. Ukoliko izmjene budu usvojene u nacrtu, slijedi javna rasprava u kojoj će i oni uzeti učešće – naveo je Milić.
Izvor: Faktor.ba
PODIJELI